fredag 30 april 2010

Böndipp


Bilden visar middagen; "Lättrökt chiligravad lax" (för receptkälla se tidigare inlägg) med "Böndipp" och vitkål. Receptet på "Böndipp" finns i tidningen "Buffé" nr 5 2008 och på ICAs hemsida. Den är god, nyttig, lättgjord och innehåller ingredienser som brukar bli liggande hemma och blir gamla, bla schalottenlök och 0,5 dl citronsaft. Ofta ingår bara några få schalottenlökar när man skall laga mat efter recet. Men när man köper måste man köpa en hel nätpåse med jättemånga i som sedan blir liggande. Samma sak gäller citron, ofta skall man bara ha några msk saft eller lite rivet skal. I detta recept får man användning för resterna!

Mellanmålsdags


Efter gröten gick jag på massage, 1 timmes knådande av min trötta kropp . Härligt! Men vad skall jag göra resten av dagen. För trött för att shoppa, känner mig olustig, orkar inte läsa, inte städa, inte promenera, uppvarvad, kan inte komma till ro för att sova trots både yoga och massage. Låt denna dag ta slut, låt det bli mörkt så jag kan komma till ro och sova och vakna till en ny dag imorgon. Mellanmål orkade jag iallafall äta - det blev mera ägg. En "Russinbuse" (se tidigare inlägg för receptkälla) med ett kokt ägg.

Frukost eller lunch?


Sov en timme efter yogan. Var definitivt inte utvilad men hungrig. Kokade havregrynsgröt i mikron. Egentligen tycker jag det är godare att koka i kastrull men jag var hungrig och mikron går snabbast. Den färdiga gröten blandade jag med vetegroddar, toppade med pumpafrön, gammeldags mjölk och massor med kanel. Vet inte om jag skall kalla måltiden frukost eller lunch? Intogs vid 13 men karaktären på måltiden var snarast frukostmat....kanske frukost nr 2?

Äggfrukost


Jag bloggar ofta om hur bra jag tycker ägg är. Alltid bra ha ett par kokta på lut i kylskåpet. Näringsrika och proteinrika! Bra komplement om man äter bröd för att öka proteininnehållet i måltiden. Dessutom är ägg ganska billigt även om man köper ekologiska - jämför med kilopriset på kokt färdigskivad skinka (som dessutom ofta innehåller onödiga tillsatser)! Efter en jobbig natt åt jag 3 st smörgåsar med sammanlagt 2 kokta ägg som frukost på väg från jobbet till yogan. Brödet var 2 st "Russinbusar" (för receptkälla se tidigare inlägg) och ett småbröd jag fått av pappa som han bakat.

torsdag 29 april 2010

Uppladdning med rester


Laddade inför nattens pass med styrke- och hoppintervaller i gymmet. Härligt att vara totalt utpumpad i kroppen. Orkade inte göra alla hopp så strikt som jag skulle velat men ibland är det skönt att känna att orken tryter, att man har gett sitt max!Återställde energibalansen direkt efteråt med en smörgås (brödet har pappa bakat). Jag hade brett på ett tjockt lager "Pesto med ramslök" (se tidigare inlägg för receptkälla) och nu är peston slut. Lunchen blev en jätteportion, dels var jag hungrig och dels tyckte jag det var lika bra att äta upp allt det sista av "Pasta med pesto, svarta bönor och avokado" (se tidigare inlägg för receptkälla) innan den blir gammal. Är nu rejält mätt och förbereder mat att ta med för att äta inatt.

Väntande nattjobb


Dags för ytterligare en natts jobb. Nu gäller det att ladda under dagen, både med mat och träning. Startar med grötfrukost såklart! Idag toppar jag grahamsgröten med russin och pumpafrön.

onsdag 28 april 2010

Fet dag


Ätit väldigt mycket fett idag, dock av den nyttiga sorten. Jag har ju tom druckit fett! Mandlar innehåller mycket fett och i "Mandel och nässlor" jag bloggade om i förra inlägget mixas mandeln och sedan dricker man upp anrättningen. Middagen fortsatte på "fettspåret". Hade jag varit piggare hade jag nog tänkt mer på balansen mellan kolhydrater, fett och protein men jag är så sablans trött efter nattens jobb att jag inte orkar. Det viktiga är ändå att maten är hälsosam och ger mig kraft att orka med morgondagens natt. Bilden visar middagen; "Lättrökt chiligravad lax" med vitkålssallad och "Pesto med ramslök". Peston har jag bloggat om tidigare och receptet på laxen kommer från tidningen Buffé nr 5 2008 och finns på ICAs hemsida.

Mandel och nässlor


Sov en timme efter yogan, åt sedan matlagningsyoghurt toppat med "Hemmamusli" (se tidigare inlägg för receptkälla) och pupmpafrön. Sen besök hos frisören. Hungrig igen. Drack en smoothie; "Mandel och nässlor". Receptet kommer från boken "Lisens örtspa" och jag gjorde den på de nässlor jag plockade i måndags. Här följer receptet (det blir över ca 2 dl vätska, det framgår inte av receptet vad man skall göra av den mängden....jag tänker göra en till, fast mindre sats).

5 dl vatten
1 dl nässlor
1 dl mandel
1 msk honung

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt nässlorna. Lägg på lock. Sätt på värmen. Precis innan vattnet börjar koka dras kastrullen från plattan. Låt dra 10-15 minuter. Lägg mandeln i ett litermått och häll på 3 dl av det kokta. Låt gärna lite nässlor komma med. Mixa blandningen tills mandeln blir finkornig och vätskan har blivit till skummig mjölk. Tillsätt honungen.

Frukost


Jobbat natt. Bilden visar frukosten som inmundigades på pendeltåget på väg till yoga-träningen; 2 smörgåsar (brödet har pappa bakat) med ett kokt ägg på varje.

tisdag 27 april 2010

Kolhydratöverskott


Nu råder det definitivt inte något kolhydratunderskott. Efter mina dubbelmackor med marmelad direkt efter träningen och lunchen (se bilden ovan) bestående av "Pasta med pesto, svarta bönor och avokado" (för recepkälla se tidigare inlägg) råder nu snarast kolhydratöverskott. Lunchen var mycket kolhydratrik, både pasta och bönor är ganska kolhydratrika men de är av det långsamma slaget så förhoppningsvis står jag mig ett tag. Rätten innehåller ganska mycket fett men det fettet kommer från avokadon, olivoljan och solroskärnorna så det är av bra kvalitet!

Kolhydratbrist


Styrkeintervallerna avklarade i gymmet. Pulsen var hög hela passet och det kändes som om frukostens kolhydrater inte riktigt räckte för hela passet. Vrålhungrig och orken tröt mot slutet. Hade med mig 1 kokt ägg och 2 dubbelmackor "Långpannelimpa" med "Fläder-citronmarmelad" emellan (för receptkällor se tidigare inlägg, bilden visar marmeladen) som jag slukade direkt efter avklarat pass. Brödet och marmeladen gav mig rejält med kolhydrater och ägget protein. Nu väntar lunch innan det är dags att bege mig till jobbet för ett nattpass.

Gröt igen


Det har väl inte undgått någon som läser min blogg att jag älskar gröt. Det är en perfekt start på dagen. Kokar man gröt av grova mjölsorter får man i sig långsamma kolhydrater. Toppingen kan varieras i det oändliga vilket leder till att grötmåltiderna kan bli varierade både smak- och näringsmässigt. Bilden visar dagens grötfrukost; grahamsgröt kokat med russin, toppat med solrosfrön, massor av kanel och sedan gammeldags mjölk (+ kaffe, dock ej i bild...). Sedan är det dags för hårdkörning i gymmet. Idag väntar styrkeintervaller eller pulmp, har ännu inte bestämt mig, får se hur kroppen känns efter frukosten.

måndag 26 april 2010

Nässelshot

Här nedan följer ett tips på vad man kan göra med nässlor. Receptet på "Nässelshot" kommer från boken "Lisens örtspa". Jag uteslöt kirskålen för jag har ingen aning om hur sådana ser ut eller var man kan plocka dem.

1 dl nyplockade nässlor
1 dl nyplockad kirskål
1 dl vatten
1 tsk honung
1-2 msk citronsaft
0,5 tsk färsk, riven ingefära

Blanda örter och vatten i en skål. Använd mixerstav eller mixer och finfördela örterna. Häll vätskan genom en sil och smaksätt med honung, citronsaft och ingefära. Nässelshoten håller ca 4 dagar i kylskåp. Man kan också frysa in den i iskuber för att använda vid behov.

Mera ramslök


Bilden visar dagens middag; Spagetti med "Pesto med ramslök" (se tidigare blogginlägg för receptkälla) toppat med mozzarella + massa vitkål. Suveränt gott!

Gratis mat



Någonting jag gillar skarpt är att under vår, sommar och höst plocka det som naturen har att erbjuda i form av ätliga växter. Redan nu har ramslöken och nässlorna börjat spira. Jag har tidigare bloggat om peston man kan göra av ramslök men man kan även göra soppa eller bara hacka den i sallad. Av nässlor kan man göra soppa, stuvning men man kan även torka dem och sedan brygga te, strö över fil eller lägga på smörgås. Hälften av nässlorna skall jag torka, den andra hälften fryser jag in. Jag fryser in all ramslök. Känner mig nöjd med dagen, jag har laddat bastterierna. Jag har inte bara fått tag på hälsosam mat utan även fått vara ute i friska luften och använda kroppen till att krypa under grenar, sträcka sig mellan stenar etc för att komma åt de små godsakerna.

Ledig måndag


Jobbar nätter denna vecka. En av de få fördelarna är att jag får vara ledig idag. Då gäller det att njuta av varje sekund. Lunchen åts i lugn och ro; "Pasta med pesto, svarta bönor och avokado" (för receptkälla se tidigare blogginlägg). Rätten innehåller inte så mycket protein men jag lade till några skivor prosciutto. Sedan var jag redo för eftermiddagens planerade plockning av nässlor och ramslök.

Morgonpromenad


Efter 1 timmes morgonpromenad skall det nu smaka gott med frukost. Idag blir det grahamsgröt kokad med russin, toppad med solroskärnor, kanel, mjölk och till detta massor med kaffe. Sedan väntar yoga.

söndag 25 april 2010

Middag


Bilden visar dagens middag; Spagetti, stekt lax och "Pesto med ramslök" (för receptkälla se tidigare inlägg) och vitkål. Både spagettin och laxen är köpta på extrapris. I peston ingår olivolja, valnötter och parmesanost och alla dessa ingredienser är också köpta på extrapris. Ramslöken har jag plockat själv. Det blev sålunda en nyttig och billig middag. Det är knappt man kan äta nyttigare - bra fetter i laxen, valnötterna och olivoljan. I spagettin finns långsamma kolhydratet och lite fibrer. Vitkålen (också inköpt till extrapris) ökade på fiberinnehållet ytterligare.

Fläderblomsdricka


Drack för lite efter min löprunda, blev så otroligt törstig under eftermiddagen. Förra helgen tog jag fram fläderblommor som jag plockade i juni förra året. De har varit frysta sedan dess. Jag gjorde "Fläderblomsdricka". Receptet finns i "Rutiga kokboken". Trots att blommorna varit frysta så länge smakade saften gudomligt. Det var underbart att få släcka törsten med denna goda dryck.

Skön eftermiddag


Lagat lite mat, städat ett skåp, nu i full gång med "trappträning", dvs tvättid (tvättstugan ligger på vinden). Åt ett välbehövligt mellanmål, samma som ett av mellanmålen igår, syns på bilden.

Mera hunger


Mellanmålet jag bloggade om i förra inlägget räckte inte långt - det fick bli en tidig lunch. Jag var så hungrig att jag glömde fota maten, kom på det när jag ätit upp halva portionen, fotot visar därför min halvätna tallrik. Jag åt pasta som jag blandat med "Pesto med ramslök". Ramslöken plockade jag förra helgen, den smakar lite åt vitlökshållet. Peston blev suveränt god. Receptet kommer från tidningen "Buffé" nummer 4 2002 och finns på ICAs hemsida. För att få i mig lite protein toppade jag alltsammans med 1,5 mozzarellaost. Jag hade bara tänkt äta 0,5 ost, det som var över efter mina mellanmålsmackor. Men jag var så hungrig att jag var tvungen att ta en till ost. De är ju ganska små, 1 ost väger ca 120 gram. Eftersom jag har köpt osten billigt, 2 st för 12 kronor blev det en billig lunch ändå.

Hunger


Jösses vad jag var hungrig redan under löprundan. Jag blir sällan hungrig när jag löptränar förrän ca 1 timme efter avslutat pass. Måste ätit för lite igår! Kunde bara tänka på mat stora delar av rundan. När jag kom hem smakade det gudomligt med 2 skivor "Långpannelimpa" (för receptkälla se tidigare inlägg) med "Fläder och citronmarmelad" och mozzarellaost. Receptet på marmeladen kommer från DN och finns på deras hemsida. Jag gjorde den förra sommaren på fläderblommor jag plockat själv.

Grahamsgröt


Solen strålar, känns lite kallt men jag skall pälsa på mig och sen ge mig ut på en löprunda. Skall ta det lite lugnt med tanke på att jag körde ganska hårt igår. Först väntar dock frukost (har redan tjuvstartat med kaffet). Idag skall jag toppa grahamsgröten med apelsin, solroskärnor, kanel och så mjölk såklart.

lördag 24 april 2010

Nyttiga fetter till middag


Mycket nötter har jag ätit idag. Både frukosten, ett av mellanmålen och nu middagen innehöll solroskärnor. Jag stekte drygt 200 g lax (extrapris på ICA denna vecka) och till det åt jag "Citrondressad råkostsallad". Receptet kommer från tidningen "Buffé" nr 4 2008 och går att hitta på ICAs hemsida. Över salladen strör man rostade solroskärnor. Eftersom jag hade några rödbetor, 2 morötter och en citron hemma (och alla dessa är inköpta på extrapris) var det bara äpplet jag behövde köpa för att kunna göra salladen. Visserligen såldes importerade äpplen på extrapris men eftersom middagen blev så billig ändå så lyxade jag till det med ett svenskt äpple. Salladen blev supergod, syrlig. Vilken hälsosam middag - även laxen innehåller mycket nyttigt fett och rotfrukterna gav mig rejält med fibrer. Sedan var jag laddad för att lägga sista handen vid deklarationen!

Mellanmål efter promenad


Tog en kort promenad i solskenet. Väl hemma åt jag en smörgås med mozzarella och skivad gurka. Brödet har jag fått av mamma och pappa som var här en sväng tidigare idag. Jag vet inte riktigt vad det var för bröd men det var otroligt gott och saftigt. Jag gillar mozzarella, en användbar ost. Man kan ha den som pålägg, blanda i sallader, lägga på pizza eller tom äta naturell som en liten munsbit efter maten.Smörgåsen samkade extra gott eftersom jag köpte osten billigt, 2 st för 12 kronor!

Paus i städningen


Eftermiddagens första mellanmål blev ett skönt avbrott i lördagsstädningen. Jag åt matlagningsyoghurt toppat med "Hemmamusli" (se tidigare inlägg för receptkälla)och solroskärnor.

Planerad lunch


Rejält hungrig efter ett pass bestående av 1 timmes pump, 20 min i roddmaskin och 20 min crosstrainer (+15 min på ett aerobicspass men jag kunde inte hänga med så jag gav upp....). Redan igår hade jag förberett dagens planerade lunch så det var bara att köra in i mikron när jag kom hem.

Efterlängtad frukost


Redan igårkväll längtade jag till frukosten. Den blev precis så härlig som jag önskade; morgontidning, kaffe med mjölk och grahamsgröt toppat med tärnat äpple, solrosfrön, mjölk och massvis med kanel. Sen var jag laddad för gymmet.

fredag 23 april 2010

Förberedelser


Jag har både avokado, svarta bönor, tomater, pesto och spaghetti hemma vilket innebär att jag inte behöver handla ett dugg för att laga en av mina favoriträtter just nu; "Pasta med pesto, svarta bönor och avokado". Jag har bloggat om rätten tidigare. Receptet finns i boken "Smaker från Saltå Kvarn" och jag har nu lagat till en sats. Ser fram emot morgondagen då jag skall ladda med en stor grötfrukost, sen köra "skiten ur mig" i gymmet och därefter åka hem och äta en jätteportion av rätten.

Det sista av hjortsteken


Middagen efter kvällens yoga-pass blev det sista av "Marinerad hjortstek". Den äckliga såsen kastade jag igår så idag åt jag med en extra stor klick "Syltade rönnbär istället". Då smakade det faktiskt riktigt gott men inte fantastiskt så jag är rätt glad över att steken är slut nu. Rönnbären finns det kvar av och det är bra för de smakar härligt. För receptkällor se tidigare blogginlägg.

Nyttiga nötter


Jag äter ofta nötter till frukost. Alla nötter (åtminstonde de jag känner till) innehåller nyttiga fetter. Däremot kan innehållet av zink, vitaminer och andra näringsämnen variera så jag tror det är bra att variera nötterna, inte alltid samma. Att få i sig nötter är lätt, de passar som topping på både gröt och musli, man kan blanda dem i muslin eller kanske mixa en pesto och lägga på mackan. Idag blev frukosten likadan som gårdagens förutom att jag idag toppade med solroskärnor istället för valnötter.

torsdag 22 april 2010

Äcklig middag


Trots den katastrofala lunchen körde jag den planerade träningen i gymmet: 45 min spinning och 20 min rodd. Tack och lov hade jag laddat med 2 skivor "Långpannelimpa" (se tidigare inlägg för receptkälla) med ost och gurka innan annars hade jag aldrig orkat. Efteråt smakade det mycket bra med ytterligare 2 skivor bröd men denna gång med söt marmelad istället för ost som pålägg (choklad- och fikonmarmelad från Valåhöjden). Därefter var det middagsdags. Åt "Marinerad hjortstek" med såsen som jag bloggat om tidigare. Hjortsteken smakade OK men såsen var äcklig även idag. Den är oätlig, hällde ut den i vasken. Tack och lov hade jag goda "Syltade rönnbär" att äta till istället för sås (se tidigare inlägg för receptkälla).

Katastrofal lunch


Jag försöker alltid äta ordentlig lunch på jobbet. Ofta tvingas jag äta snabbt, på ca 10-15 min men jag hinner iallafall äta. Idag var det omöjligt att hinna till matsalen. Jag var tvungen att äta min chokladkaka jag alltid har i fickan; 100 g mörk choklad tillsammans med en halv kop kaffe var dagens lunch. Det är bättre än att fasta men ej bra. Mådde inte direkt toppen på eftermiddagen....

God fortsättning


Fikat på förmiddagen var också bra; två skivor "Långpannebröd" (för receptkälla se tidigare inlägg) med ost och marmelad (choklad- och fikonmarmelad från Valåhöjden). Till detta inmundigades mycket kaffe med mjölk - en perfekt kick på förmiddagen!

Bra start


Dagen fick en bra start. Yogade 30 min på egen hand och åt sedan en god frukost med nyttiga fetter eftersom jag toppade matlagningsyoghurt och "Hemmamusli" (för recept se tidigare inlägg) med valnötter. Till detta inmundigades en kopp te bryggt på ekologiska blad.

onsdag 21 april 2010

Middag


Dagens frukost gjorde mig mättare än gårdagens så idag har jag sluppit de intensiva hungerkänslor jag hade hela dagen igår, åt en mer normal portion i lunchmatsalen! Väl hemma smakade det dock gott med middag, åt det sista av "Pasta med svarta bönor, pesto och avokado" (för receptkälla se tidigare blogginlägg). Efter middagen gick jag till yogastudion för ett pass. Kvällsfikat därefter blev lite valnötter och en rejäl bit hårdost.

Havregrynsvälling


Bilden visar dagens frukost; "Havregrynsvälling" (receptet finns i "Rutihga kokboken"), ägg och kaviar. De gula prickarna i vällingen är fett. Jag kokade på gammeldags mjölk och den sista skvätten mjölk i paketet innehåller alltid mer fett än resten av paketet, det fastnar på kanterna av förpackningen¨och det är det fettet som syns. Gott var det iallafall. En del mättat fett från mjölken tyvärr men det vägs upp av de nyttiga havregrynen i vällingen.

tisdag 20 april 2010

Middag


Jag blev inte ordentligt mätt av frukosten idag och det har avspeglat sig hela dagen, det har inte gått att äta ikapp! Det var nära att jag hoppade över min planerade träning men det slutade med att jag gick till gymmet men körde lite lugnare. Gissa om min medhavda smörgås att äta direkt efter träningen smakade bra. Åt sedan en jätteportion "Pasta med svarta bönor, pesto och avokado" till middag (se tidigare inlägg för receptkälla). Den maten var färdiglagad så det var bara att värma i mikron, perfekt när man kommer hem och är vrålhungrig. Nu är jag mätt för första gången idag!

Fin äggröra


Jag hade en skvätt grädde kvar efter såsen jag gjorde till hjortsteken jag bloggat om tidigare. Jag hittade ett recept på "Fin äggröra" i "Rutiga kokboken" där det precis går åt en skvätt grädde, 2-4 msk. Som bekant vill jag inte slänga mat! Ägg hade jag också hemma (inköpta på extrapris). Rätten blev mild, krämig och passade bra som frukost. Jag åt den med 2 st skivade tomater. Enligt receptet skall det jag lagade räcka för 1-2 portioner men jag tycker det var lite snålt tilltaget, jag hade kunnat äta dubbla mängden själv. Tack och lov drack jag en stor kopp varm choklad till. Jag gjorde den på gammeldags mjölk och istället för kakaopulver löste jag upp en ruta mörk choklad så drycken blev mättande. Helt mätt blev jag dock inte, hann tyvärr inte äta mer, var tvungen att rusa till pendeltåget. Mina medhavda fika-mackor smakade extra bra och lunchportionen i matsalen blev större än vanligt.

måndag 19 april 2010

Förberedelser


Bilden visar ett exempel på hur jag förbereder och planerar min mat, ett bra sätt att vara säker på att få i sig nyttiga mellanmål men också undvika dyrbara panikinköp på Seveneleven, Pressbyrån eller liknande. På bilden ses morgondagens planerade mellanmål. De 2 smörgåsarna längst till höger är till förmiddagsfikat. Smörgåsen längst till vänster är planerad att ätas innan träningen imorgon kväll och den i mitten skall jag äta direkt efter träningen, på vägen hem, innan middagen. Allt bröd är "Långpannebröd" (se tidigare inlägg för receptkälla) och pålägget är gurka, ost och "Valåsens choklad- och fikonmarmelad" (fått i present).

Russin och solrosfrön


Bilden visar mellanmålet efter yogan; hade bara hällt i russin och solrosfrön i en plastpåse och tagit med. Nyttigt, lätt att ta med och kladdar inte.

Middag på pendeltåget


Att hinna träna är viktigt för mig, det hjälper mig att koppla av. Pga all träning är det mycket viktigt att jag inte slarvar med maten vilket gör att jag ibland tvingas äta medhavd mat på pendeltåget. Idag visste jag att jag inte skulle kunna gå från jobbet förrän 17:30, yogan börjar 19:15. På den tiden är det omöjligt att jag skall hinna hem och äta middag sittande vid köksbordet. Jag hade därför förberett en picnic att äta på tåget på väg till yogan. Jag hade skurit 2 rejäla skivor "Långpannebröd", skivat på massor med "Marinerad hjortstek" och toppat med "Syltade rönnbär" (alla recept finns i tidigare inlägg). Hade även med mig en bit gurka och avslutade med en stor bit ost. Picnicen blev garanterat godare, hälsosammare och billigare än om jag köpt en färdig inplastad macka i Pressbyrån.

Slut på ledigheten


Vardag igen. Startade dagen med 50 min yoga på egen hand i hemmets lugna vrå. Slevade sedan i mig frukosten på några minuter. Jag åt 2 dl matlagningsyoghurt toppat med "Hemmamusli" (se tidigare inlägg för receptkälla) och lite jordnötter. Till detta drack jag en kopp te bryggt på ekologiska blad från Azorerna (present från mamma och pappa som var där på semester). Smakade mycket bra men jag hann knappt njuta av maten pga stress för att hinna med ett extra tidigt tåg eftersom jag har så mycket att göra på jobbet. Jag stressade dock i onödan, Pga sjukdomsfall blev pendeltåget 1 timme sent så istället för att vara på jobbet 7:30 var jag där 8:30.

söndag 18 april 2010

Beskt och surt


Visst ser det gott ut; "Marinerad hjortstek med gräddsås" , "Syltade rönnbär" och pasta (alla receptkällor finns i tidigare bliogginlägg)! I receptet på hjortsteken stod att man kunde reda skyn med mjöl och späda med grädde för att få en passande sås till. Det var inte gott. Köttet var OK men inte fantastiskt. Såsen blev sur och besk, surt från rödvinet och beskt av att jag tror det var för mycket enbär i marinaden. Möjligen smakar det bättre om man tar ett dyrare rödvin? Jag använde det absolut billigaste på hela systembolaget. Enbären jag lade i marinaden hade jag plockat själv - kanske har de starkare smak än köpta? En annan möjlig förklaring är att jag inte stoppade i något lagerblad, jag tog min egen torkade libbsticka istället - men det brukar gå bra - det har jag gjort massor av gånger. Nåväl, kanske smakar såsen bättre om den får stå något dygn.

Mellanmål


Medan hjortsteken bräserade åt jag mellanmål. Jag har fortfarande kvar av matlagningsyoghurten jag köpte på extrapris för någon vecka sedan. Den är härligt krämig och håller sig länge. Toppade den med "Hemmamusli" (muslin tar aldrig slut, det var en enorm sats jag gjorde men det är bra, den smakar gott, för receptkälla se tidigare inlägg) och en grapefrukt.

Att bräsera


Här ligger hjortsteken, upptagen ur marinaden. Den fick bräsera med marinaden under lock i cirka 1,5 timme. Jag var tvungen att slå upp vad "bräsera" betyder. Enligt ordlistan i "Rutiga kokboken" betyder det bryna, därefter späda med vätska och koka färdigt under tättslutande lock.

Digilistan


Jag älskar lediga lördagar när jag kan laga mat och lyssna på Tracks-listan. Igår blev det ingen mat lagad och inget lyssnande heller eftersom jag skulle på fest. På söndagar sänds Digilistan i P3, en topplista över de mest nedladdade låtarna senaste veckan. Den är (nästan) lika bra som Tracks, åtminstone funkar den utmärkt att laga mat till. Tidigare i veckan köpte jag 1 kg hjortstek. Det var kort datum så kilot kostade bara 100 kr. I "Rutiga kokboken" finns ett recept på "Marinerad hjortstek". Steken har legat i marinad av bla rödvin i 5 dagar (bilden ovan) och idag var det dags för att tillaga den, bräsera stod det i receptet.

Joggingtur


Skönt med en tur i friska luften, blev lugn jogging. Efteråt var min seghet som bortblåst. Åt ett lätt mål efteråt bestående av 2 skivor "Långpannelimpa" med det sista av min "Hemlagade färskost" direkt efter joggningen. Någon timme senare var det lunchdags och då var jag rejält hungrig. Ofta när jag har sprungit så blir jag inte hungrig förrän ca 1 timme efteråt men då vrålhungrig. Undra om tarmarna skakar runt för mycket när man springer så de måste återhämta sig en stund efteråt innan de orkar emot mer föda? Det blev samma lunch som igår; "Pasta med svarta bönor, pesto och avokado". Portionen idag var dock större (åt ingen choklad till efterrätt). Bilden visar gårdagens portion. Receptkällor till alla ovanstående maträtter finns i tidigare blogginlägg.

Dagen efter


Härligt att bli bjuden på middag igår men idag får jag betala...blir alltid lite seg dagen efter att jag druckit alkohol trots att jag dricker med måtta. Igår blev det 1,5 glas champagne och 1 glas (stort) rödvin men jag känner ändå av det. Maten var superb. Pilgrimsmussla och avokadococktail till förrätt; oxfilé med potatisbakelse, sparris och sås med lingon och portvinsgelé till huvudrätt; vit chokladtårta med hallonsås till efterrätt.
Brukar ta det försiktigt med fysisk träning dagen efter alkoholintag men jag känner ändå för att röra på mig. Laddar nu som vanligt med frukost, blir samma som igår; grahamsgröt med jordnötter, russin , kanel och mjölk. skall sedan ta mig ut iklädd joggingkläder, får se om jag springer, kanske blir det en rask promenad istället.

lördag 17 april 2010

Nyttiga fetter till lunch


Jösses vilket pass jag körde i gymmet; 1 timme pump, 20 min i roddmaskin, 20 min på crosstrainer och 1 timme aerobics. Efter pumpen låg en aerobics-klass på schemat. I förrgår lämnade jag ju en aerobicsklass efter halva tiden för att jag inte kunde hänga med. Kunde därför inte låta bli att tésta igen när klassen låg så lägligt. Idag gick det bättre, det var en annan instruktör med enklare koreografi men fartfylld klass. Oj vad kul det var! Vrålhungrig efter all detta. Mina två skivor "Långpannebröd" med "Hemlagad färskost" (för receeptkällor se tidigare blogginlägg) jag hade med mig att äta direkt efter träningen räckte inte långt för att stilla hungern. Väl hemma proppade jag i mig kolhydrater och nyttiga fetter; "Pasta med svarta bönor, pesto och avokado". Receptet är från boken "Smaker från Saltå Kvarn". Både avokadon och olivoljan jag gjort peston av innehåller nyttiga fetter. Avslutade med en halv kopp kaffe med mjölk och 2 rutor mörk choklad. Nu är jag mätt. Skall nu fixa till mig och sedan åka på kombinerad bröllopps- och födelsedagsfest.