söndag 12 september 2010

Paus

Nu blir det vila för mig en period, bla en Frankrike-resa för att träna yoga. Jag kommer därför inte kunna uppdatera bloggen. Återkommer efter min vila.

lördag 11 september 2010


Yoghurten till mellanmålet toppade jag med min nygjorda "Rosenmusli" (se tidigare inlägg för receptkälla) och ett äpple". Ett perfekt mellanmål; fullt med långsamma kolhydrater, vitaminer, antioxidanter, nyttiga fetter och en gnutta protein.

Lunch



Lunchen blev som middagen igår men eftersom jag tränat så hårt så lade jag till en avokado och ca 50 g ekologisk fårost av den ni ser på bilden.

lyxmellanmål


Jag fortsätter lyxa till lördagen. Efter 14 km löpning, ganska hård löpning, körde intervaller så återhämtade jag mig med "Äppeltårta". Den är söt, smakar gudomligt och är späckad med snabba kolhydrater, perfekt efter träning. Det var sista biten jag åt upp..tyvärr har jag inte receptet eftersom mamma lagat den.

Lyxfrukost


För den som läser den här bloggen är det knappast någon hemlighet att jag älskar mina grötfrukostar. Jag har lite rester vispad grädde i kylskåpet. Har inte vetat vad jag skall göra av den men nu på morgonen fick jag en snilleblixt! Blanda i kaffet såklart! Så istället för kaffe med mjölk dricker jag kaffe med vispad grädde till gröten. Tänk att rester kan lyxa till en frukost!

fredag 10 september 2010

Rotsakssymfoni med varmrökt lax


Den här veckan har bestått av massa "vanliga dagar", inget spännande har hänt, jag har som vanligt skött kosten, varvat hård fysisk träning med yoga, jobbat lagom mycket - ja egentligen en skön och behaglig vecka. Avslutade arbetsveckan med ett pass i yogastudion och till middag en stor portion "Rotsakssymfoni" och varmrökt lax. Resten av kvällen ägnades åt att göra en sats "Rosenmusli". Jag har bara gjort den en gång tidigare och då köpte jag torkad frukt. Nu blandade jag i mina torkade äppelringar istället. Se tidigare inlägg för receptkällor.

torsdag 9 september 2010

För mycket revbensspjäll


Tre stycken mackor ("Solrosbullar" med varmrökt lax, se tidigare inlägg för receptkälla)varav bilden visar en och lite fårost hade jag tagit med mig till jobbet för att äta till middag för att hinna till yogan. Men jag föråt mig till lunch. Revbensspjäll och potatis i matsalen för 60 kr. Jag var vrålhungrig, lassade på massvis med spjäll (i synnerhet eftersom man aldrig ver hur mycket ben det är på spjäll...man vet ju inte hur mycket som går bort...bättre att ta för mycket än för lite resonerar jag), det var inte så mycket ben utan mest kött och jättegott. Det var länge sedan jag var så mätt. Det slutade med att jag bara orkade 2 av mackorna innna yogan och sparade den sista till kvällsmellanmål. Varvar nu ner ytterligare med en kopp te bryggt på torkade blåbärsblad sötad med agavesirap.

onsdag 8 september 2010

Rester


Middagen blev ett hopplock av rester; "Helstekt oxfilé", potatis, grönsaker och "Äppelchutney med röda linser" och till efterrätt en bit fårost. Se tidigare inlägg för receptkällor.

Äppeltårta


En vanlig dag....frukosten identisk med gårdagens fast idag drack jag te bryggt på torkade smultronblad sötat med honung istället för kaffe. Jobb, jobb, jobb....kaffe med medhavd "Solrosbulle" (se tidigare inlägg för receptkälla) med Edamerost på förmiddagen, lunch i matsalen; inkokt lax och potatismos, lite mörk choklad under eftermiddagen, mellanmål på väg till gymmet; en halv "Solrosbulle" med Edamerost och sedan...dagens höjdpunkt...konditionsintervaller. Det var jobbigt, sviterna av gårdagens styrkepass satt i. Många som försöker hålla vikten svälter sig när de tränat...tänker "nu har jag varit duktig, nu skall jag hålla igen". Detta förhållningssätt är förkastligt, då ställer kroppen in sig på svält. Är det någongång man skall äta sötsaker så är det efter konditionsträning. Idag tog jag med mig en bit "Äppeltårta" och åt på vägen hem. Jag hade stoppat den i en plastburk och det gick bra att hålla den som en smörgås och äta utan kladd. Tyvärr har jag inte receptet eftersom det är mamma som lagat den.

tisdag 7 september 2010

Restaurant Dado

På Tavastgatan i Stockholm ligger en indisk restaurant som är lite dyrare än vad indiska restauranter brukar vara men maten är fräsch, det osar inte lika mycket i lokalen som det brukar göra på indiska ställen, atmosfären lugnare och servicen ypperlig. Dagens middag spenderades med mina 2 bästa tjejpolare på detta ställe. Jag åt en gudomligt god sjötunga med en god sås gjord på kokosmjölk, grönsaker och ris för 225 kronor. Jag kan varmt rekommendera denna restaurang.

Ekologisk mörk choklad


Denna ekologiska 85%-iga choklad har jag köpt för 25 kronor vilket är ett mycket bra pris för ekologisk choklad med så hög kakaohalt. Inhandlad på hälsokostaffären på Hornsgatan. Blev så hungrig under eftermiddagen på jobbet att jag slukade drygt halva.

Protein


På pendeltåget på väg till jobbet mumsade jag raskt i mig de 2 "Solrosbullar" (se tidigare inlägg för receptkälla) jag förberett. Inte så proteinrikt men som tur var fanns det fisk m rotfrukter och potatis i matsalen till lunch. Gissa om jag tog en stor portion fisk....perfekt "protein-mat"! Dessutom var det gårdagens mat så den kostade bara 60 jämfört med 68 som är ordinarie pris - sånt gillar jag.

Sovmorgon


Har möjlighet att ta sovmorgon. Inte tänker jag sova hela morgonen inte....först frukost; grahamsgröt med äpple (såklart), solroskärnor, kanel, mjölk, kaffe. Sedan väntar styrketräning. Har förberett 2 st "Solrosbullar" (se tidigare inlägg för receptkälla) med massvis av Edamerost och gurka att äta direkt efter träningen på väg till jobbet. Efter styrketräning är det viktigt att fylla på med protein. Tyvärr har jag just nu ingen jättebra proteinkälla att ta med som är möjlig att äta på pendeltåget men ost är ändå ett hyfsat bra alternativ.

måndag 6 september 2010

Full rulle


Dagen har gått i ett huj! Men trots stress på jobbet lyckades jag behålla lugnet, kanske är det tack vare att jag efter semestern har lyckats hålla kvar min vana att äta gröt på morgonen hemma och inte ta med mackor och äta på pendeltåget eller framför datorn på jobbet under stress. Jag samlar energi och lugn när jag får äta hemma i mitt eget kök. En medhavd "Solrosbulle" med Edamerost åts till förmiddagsfikat, till lunch kyckling och couscous i samband med ett lunchföredrag på jobbet (bjudmat), ytterligare en medhavd "Solrosbulle" med "Helstekt oxfilé" som pålägg som tidig middag på jobbet och efter yogaträningen ett lätt mål bestående av yoghurt och "Rosenmusli". Se där....en stressig dag men ändå har jag lyckats äta hälsosam mat tack vare lite planering och förberedelser. Se tidigare inlägg för receptkällor.

Äpplen


En av mina favorit-toppingar på gröt är tärnat äpple. Jag har nu kolossala mängder äpplen hemma, plockat jättemycket i mina föräldrars trädgård. Trots att jag kokade mos igår har jag hur många som helst kvar. Jag är i himmelriket! Förutom äpplen toppade jag frukostens grahamsgröt med solroskärnor, kanel och mjölk. Till detta drack jag te kokat på torkade nässlor sötat med honung.

söndag 5 september 2010

Rester


Middagen blev inte direkt välkomponerad; ett sammelsurium av smaker men gott var det. Skönt att bli av med lite kylskåpsrester innan veckan startar. Jag åt varmrökt fjällröding, "Rotsakssymfoni" (se tidigare inlägg för receptkälla), vitkålssallad med avokado och några skivor "Helstekt oxfilé". Receptet på oxfilén är från Rutiga kokboken. Man steker hela filén i ugnen. Jag tycker det är jättesmidigt eftersom man slipper stekos och stänk på spisen.

Passerat äppelmos


Plockade äpplen igår. Förutom att tvätta kläder har eftermiddagen gått åt till att koka "Passerat äppelmos". Receptet finns i Rutiga kokboken. Det var underbart gott att få slicka i mig den varma äppelmosen (av det som var kvar i kastrullen som jag inte fick upp i burkarna). När man passerar blir det över lite äppelrester, skal och delar av äpplena som inte kokats tillräckligt mjuka. Dagens andra mellanmål blev 4 st "Linfrökex med örter" toppat med varmrökt röding och äppelresterna och till det ett glas "Svart vinbärsbladssaft med citronmeliss". Se tidigare inlägg för receptkällor.

Första mellanmålet


De dagar jag sprungit länge som idag så är jag noga med att äta flera mellanmål. Dagens första blev yoghurt med "Rosenmusli" (se tidigare inlägg för receptkälla) och ett äpple.

Jättelunch


Eftersom jag sov lite längre än jag brukar i morse så kom jag iväg betydligt senare än vanligt på min löptur. Det var soligt, perfekt väder för en joggingtur så det slutade med att jag totalt sprang i 1 timme och 40 minuter!!! Men det gick långsamt periodvis men det var skönt. När jag kom hem var det snarare lunchdags än mellanmålsdags som det brukar vara efter mina löpturer. Det blev en rejäl lunch. Jag åt en stor portion pasta, "Rotsakssymfoni" (se tidigare inlägg för receptkälla) och lite varmrökt fjällröding.

Frukost


Frukostdags; grahamsgröt toppat med äpple, sötmandel, kanel och mjölk. Det gick ju bra att ta en löptur igår förmiddag trots kylan. Skall ta på mig ett par handledsvärmare och försöka ta en runda även idag.

lördag 4 september 2010

Födelsedagsfest

Nyss hemkommen från en födelsedagsfest....oxfilé, roquefortsås (med vin och grädde), hasselbackspotatis, tomater, vitkålssallad, rödvin, äppeltårta, vaniljgrädde, kaffe. Allt var ekologiskt, tom vinet. Mandelmassan i äppeltårtan var dessutom hemgjord på ekologiska mandlar. Så gott, lyxigt men ändå hälsosamt, ingen mat med onödiga tillsatser. Visst - man kan inte äta stora mängder grädde varje dag om man skall hålla sig sund och frisk men de gånger man äter godsaker är det bättre att äta "riktiga", rena livsmedel utan konstiga tillsatser och transfetter. Känner mig styrkt av denna festmåltid och det är ju inte alltid man känner så efter en fest......

Rosenmusli igen


Efter lite städning och ännu mera handling i Hälsokostbutiken på Hornsgatan så var det dags för mellanmål. Jag åt 2 dl yoghurt och "Rosenmusli". Jag har bloggat många gånger om muslin, snart är den slut men idag har jag handlat lite fler nötter så att jag skall kunna laga den igen - kolossalt god och full av långsamma kolhydrater och nyttiga fetter.

Rotsakssymfoni


Efter mellanmålet gick jag ut för att handla och botanisera bland extrapriser. Tyvärr hittade jag inget ekologiskt kött till bra pris men däremot andra billiga hälsosamma varor; billig keso, krossade tomater, gul lök, varmrökt röding. Dill, vitkål och morötter köpte jag till ordinarie pris. Gick hem och lagade "Rotsakssymfoni". Receptet hittade jag i en receptbroschyr innehållande massa kesorecept. Receptet är för 2 personer men jag åt upp allt själv och dessutom 100 g av den varmrökta rödingen. Här nedan följer receptet.

2 morötter
2 röda el gula lökar
ca 100 g vitkål
0,5 brk krossade tomater à 400g
1 tsk örtsalt

250g Keso Naturell
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar

Skala och strimla morötterna. Skala och klyfta lökarna. Strimla vitkålen. Lägg grönsaker, krossade tomater och örtsalt i en kastrull. Koka under lock på svag värme tills grönsakerna mjuknat något, 5-10 min. Blanda Keso, dill och svartpeppar. Servera grönsaksröran med Keso och bröd.

Kallt


Huga vad kallt det var om fingrarna under joggingturen men inte så kallt att jag avbröt. Det smakade gudomligt med "Nässelsemlor" (se tidigare inlägg för receptkälla) som jag värmde i mikron och toppade med Edamerost och "Fläderblomsmarmelad" när jag väl kom in i lägenhetsvärmen. Marmeladen har jag inte bloggat om tidigare, det är ett lite annat recept än "Fläder-citronmarmelad" jag bloggat många gånger om. Jag återkommer i ett senare inlägg till receptet.

Äppelringar



Jag har tidigare bloggat om hur jag torkar äpplen. Här syns de innan jag hängt upp dem. Idag blandar jag min grahamsgröt med några torkade äppelringar som jag låter koka med så att de blir härligt mjuka. Sedan strör jag över sötmandel, kanel, häller på sojamjölk och dricker massvis med kaffe. När maten sjunkit undan lite så väntar en joggingtur. Det känns visserligen lite kallt men jag ska göra ett försök. Blir det för kallt får jag väl vända hemmåt, värre är det ju faktikst inte!

fredag 3 september 2010

Rester till middag




Middagen blev ett ihopplock av vad kylen hade att erbjuda men ändå väldigt hälsosam måltid; de sista resterna av "Ugnsstekt hel kyckling", en stor klick "Äppelchutney med linser" och 2 "Linfrökex med örter" (se tidigare inlägg för receptkällor).

Yoga


Jag har verkligen yogat mycket de senaste dagarna och efter jobbet var det dags igen. Åt mellanmål bestående av en "Solrosbulle" (se tidigare inlägg för receptkälla) med Edamerost och groddar och sedan var jag i form för ett pass. En härlig och lugn start på helgen!

Lugn och nyttig start




Efter ca en halv timmes lugn yoga på mattan nedanför sängen vankades frukost; grahamsgröt med "Hallon- och vinbärssylt", sötmandel och sojamjölk och till detta dracks varm "Svart vinbärsbladssaft med citronmeliss". Se tidigare inlägg för receptkällor.

torsdag 2 september 2010

Fler ekologiska tips


Efter yogan åt jag ekologisk yoghurt med "Rosenmusli" (se tidigare inlägg för receptkälla). Muslin hinnehåller många olika slags nötter som alla är ekologiska. De är dyrare än oekologiska men samtidigt får man inte bara stirra sig blind på priset. Nötter är ju inget man frossar i sig (visserligen nyttiga fetter men dock fett så vill man hålla vikten skall man äta dem med måtta) så ett paket nötter räcker ganska länge.

Ekologiskt tips


Jag har tidigare bloggat om den billiga ekologiska kycklingen jag köpte i helgen, den reades ut till halva priset pga kort datum. Men nästan alltid håller varor längre än bäst-före datum. Ett bra tips om man vill äta ekologiskt kött till billig penning är att leta efter varor med kort datum. Kycklingen var jättestor och jag har hittills fått 4 middagar av den och det räcker nog en dag till. Idag skar jag ut stora bitar och la på "Timjanbullar" (se tidigare inlägg för receptkälla). Detta samt en bit ekologisk ost blev en perfekt middag innan yogan.

Ekologiskt


Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av att äta gott men ändå hälsosamt vilket fått mig att må bra samt gett mig tillräcklig ork att både jobba hårt och ägna mycket tid åt fysisk träning. De senaste veckorna har jag dock försökt äte ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt och jag tycker jag har ännu mer energi samtidigt som jag känner mig lugnare i kroppen. Visst - det blir lite dyrare men det är det värt, fortfarande blir det ändå billigare att laga sin ekologiska mat själv jämfört med att äta ute eller köpa färdig mat som garanterat inte är ekologisk. Detta filosoferade jag över när jag i morse åt min gröt kokad på ekologiskt grahamsmjöl toppad med min egna gjorda sylt (garanterat ekologisk) och ekologiska hasselnötter. Sojamjölken var dock ej ekologisk - det går tyvärr inte alltid att hitta alla varor man vill ha i ekologiska varianter.

onsdag 1 september 2010

Spinning


Det var länge sedan jag körde spinning men efter jobbet idag var det dags. Efter att ha laddat med en "Timjanbulle" med Edamerost på väg till gymmet satt jag på spinningcykeln kl 17. Kul pass men oj vad jobbigt. Trots att jag tränat hela sommaren och känner mig i form så blir jag likväl trött som satan när jag tränar något man inte gjort på ett tag. Väl hemma åt jag en rejäl middag bestående av en avokado, en stor bit "Ugnsstekt hel kyckling" och en klick "Äppelchutney med röda linser". Se tidigare inlägg för receptkällor.

Grahamsgröt


Dagens frukost; gröt kokad på grahamsmjöl toppad med "Hallon- och vinbärssylt", hasselnötter och sojamjölk. Till detta drack jag varm "Svart vinbärsbladssaft med citronmeliss". Denna frukost som jag älskar är även mycket bra ur näringssynpunkt; långsamma kolhydrater från grahamsmjölet, vitaminer från min hemlagade sylt och nyttiga fetter i hasselnötterna. Skall man hitta någon brist så är det möjligen att den inte innehåller så mycket protein. Genom att jag till fikat åt en "Timjanbulle" med mycket Edamerost på så ökade jag dock på dagens proteinintag betydligt. Se tidigare inlägg för receptkällor.