lördag 26 juni 2010

Italiensk matjestårta mm



Jag hann med en löprunda, vädret var härligt men nu öser regnet ner! Efteråt inmundigade jag "Kardemummascones", 1/2 "Omelett à la Wretman" och en bit "Italiensk matjestårta" och en liten klyfta honungsmelon. Sconesen och omeletten har jag bloggat om tidigare, se dessa inlägg för receptkälla. Matjestårtan var kvar från igår. Receptet finns på baksidan av tidningen Buffé nr 6 2001, det var en reklamsida för Abba (företaget som saluför många fiskprodukter). Här nedan följer receptet (tårtan gjordes på vanlig crème fraiche istället för 15%-ig som det står i receptet).

3 st gelatinblad
500 g kokt potatis
1 burk Abba Mästearmatjes (200 g)
5-6 soltorkade marinerade tomater, ca 50 g
2 dl crème fraiche 15%
1 dl hackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
0,5-1 tsk sambal oelek
färska örter

Blötlägg gelatinet ca 5 min i vatten. Skala potatisen och hacka eller mosa den grovt med en gaffel så att det blir bitar kvar. Låt sillen rinna av, men spara spadet. Hacka sill och tomater. Blanda sill, tomater, crème fraiche, basilika, salt och sambal oelek. Rör ner potatisen och smaka av med lite sillspad. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i smeten. Lägg röran i en pajform (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Släta till ytan och täck den med en plastfolie. Låt stelna i kylen i 2-3 timmar. Ta sedan bort kanten på formen, lossa tårtan med en stekspade och flytta över den på ett fat. Strö över grovhackad basilika eller andra färska örter och skär upp tårtan i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar