söndag 7 februari 2010

Solrosbröd


Jag äter ganska ofta solroskärnor, de är relativt billiga och innehåller ganska mycket protein och nyttiga fetter. I morse strödde jag dem på gröten. Nyss tog jag fram ett solrosbröd ur frysen. Förutom solroskärnor innehåller de havregryn som är bra för tarmfunktionen och kolesterolsänkande. Visserligen är de bakade på vetemjöl som är fiberfattigt men eftersom innehållet av havregryn och solroskärnor är såpass stort blir brödet ändå väldigt nyttigt. Att äta för mycket fibrer är inte bra heller, det kan leda till riklig gasbildning i magen. Har planerat att äta 2 st dubbelmackor med ägg på till frukost imorgon. Receptet klippte jag ut 1995 från en tidning som fanns då och hette Leva (nr 2). Den kom gratis i brevlådan och var inriktad på hälsa. Här nedan följer receptet.

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 msk olja
1 tsk salt
2 dl solroskärnor
4 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, solroskärnor, havregryn och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig. Låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet. Tillsätt eventuellt resten av mjölet. Forma 2 runda bröd. Rulla dem i lite solroskärnor och lägg på plåt. Låt jäsa i 20-30 minuter. Grädda i 225 grader i cirka 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar