måndag 12 april 2010

Gräddvarianter

Tittar man i äldre receptböcker finns där aldrig mellangrädde, matlagningsgrädde, minimat och alla möjliga namn som finns på det butikerna idag säljer som "lättare varianter av grädde". Läser man innehållsförteckningen på de produkterna framgår att ursprungsvaran är uppblandad med tillsatser, tex stabilisatorer. Jag köper aldrig dessa varianter. I äldre receptböcker kan man ofta läsa "tillsätt gräddmjölk" och det blir ju exakt samma sak som det vi köper, dvs en lättare variant av grädde fast utan tillsatser. Förr klarade man sig utmärkt utan alla dessa tillsatsinnehållande lättvarianterna! Beroende på om det står mellangrädde (ofta kring 27% fetthalt) eller matlagningsgrädde (ofta kring 12% fetthalt) så späder jag vanlig fullfet (40%) grädde med olika mängd mjölk. Ett exempel:
I receptet på "Rönnbärskyckling" (se föregående inlägg), skulle man ha 2,5 dl mellangrädde; 2,5x27 (fetthalten i mellangrädde) är ca 70 gr fett. Jag tog då knappt 2 dl grädde (varje dl innehåller 40 g fett) och spädde med drygt 0,5 dl mjölk och jag får då ungefär samma mängd fett men utan tillsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar