onsdag 4 augusti 2010

Ljus kavring


Förmiddagsfikat blev en skiva "Ljus kavring" med ost och gurka. Receptet hittade jag i ett reklamblad för ICA 1994. Brödet är jättegott, jag har bakat det flera gånger, smakar precis som Skogaholmslimpa. Tyvärr tog min sirap slut så jag hade bara i drygt 1 dl istället för 2 som det står i receptet men det blev jättegott ändå. Enligt receptet skall man ta brödsirap men jag har alltid använt vanlig sirap. Det står också att man skall grädda i 50-60 min men det är alldeles för lång tid, ca 40 min är tillräckligt. Här nedan följer receptet.

3 msk olja
5 dl filmjölk
30 g jäst (jag tog 0,5 pkt, dvs 25 g)
2 dl mörk brödsirap
1 tsk salt
ca 15 dl rågsikt

Värm oljan och filen till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt brödsirapen och saltet. Rör om. Blanda till sist ned rågsikten så mycket att degen släpper bunken. Låt jäsa i 40 min. Knåda degen blank och smidig. Forma den till 2 lika stora limpor. Lägg dem i smorda 1,5 l formar. Låt jäsa igen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i 50-60 min, nederst i ugnen tills brödet låter ihåligt när du knackar lätt i botten. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar